Serwatka jest produktem ubocznym powstającym w procesie produkcji serów z krowiego mleka. Zależnie od użytej metody produkcji, można otrzymać jeden z dwóch rodzajów serwatki: podpuszczkowej (o słodkim smaku) oraz kwasowej. Serwatka tworzy się pod wpływem podpuszczki (enzymu trawiennego) oraz bakterii kwasu mlekowego.
Skład serwatki
Serwatka składa się z wielu wartościowych składników takich jak:
- białka – albuminy i globuliny, które są niezbędne dla organizmu, budują wiele komórek ciała
- laktoza – tak zwany cukier mlekowy, który jest świetnym pokarmem dla bakterii flory jelitowej
- wapń – wzmacnia strukturę kości
- składniki mineralne – fosfor, sód, jod
- witaminy – witaminy z grupy B, kwas pantotenowy, biotyna
Właściwości serwatki
Białko serwatkowe jest bardzo szybko i łatwo trawione w ludzkim organizmie. W błyskawiczny sposób przenoszą się z żołądka do jelit, gdzie zostają wchłonięte i wykorzystane przez organizm jako budulec dla innych białek. Białka te tworzone są przez wysokiej jakości aminokwasy. Również zawarta w serwatce laktoza ma bardzo pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego. Nie można jej również odmówić tego, ze zawarte w jej składzie immunoglobuliny poprawiają odporność organizmu. Sprawiają, że wszelkie chorobotwórcze czynniki są szybciej znajdowane i atakowane. Dodatkowo, serwatka polecana jest osobom chorym na nadciśnienie, gdyż reguluje pracę układu krążenia.
Zastosowanie serwatki
Serwatka jest produktem pochodzenia naturalnego. Dzięki temu jest w pełni bezpieczna dla ludzkiego organizmu. Znalazła szerokie zastosowanie zarówno w przemyśle spożywczym, technologii żywności jak i w kosmetyce. Wysuszone białko serwatkowe jest teraz nieodłącznym składnikiem ogromnej ilości produktów spożywczych do których należą między innymi lody, śmietana, serki topione, a także pieczywo. Tak wzbogacony produkt staje się dużo bardziej odżywczy, zawiera więcej biała i witamin. W dodatku serwatka powszechnie uznawana jest jako odpad, więc wzbogacanie nią pożywienia nie jest drogie.
Serwatka coraz częściej wykorzystywana jest także w celach leczniczych. Kuracje serwatkowe stosuje się przy leczeniu hemoroidów, dny moczanowej, a także przy szerokiej gamie problemów dermatologicznych.
Serwatka jest również jednym z ulubionych produktów sportowców. Białko uzyskane z niej bardzo szybko się wchłania, jest ogólnodostępne i proste w spożyciu. Dla większości sportowców uprawiających sporty siłowe nie potrafi sobie bez niej wyobrazić funkcjonowania, jako że białko jest niezbędnym składnikiem budulcowym mięśni.