Czym dokładnie jest mleko kokosowe i jak powstaje?

Dzięki kremowej konsystencji i delikatnej naturalnej słodyczy mleko kokosowe może smakować większości konsumentów. Mleko kokosowe jest często uważane za „cudowną ciecz”, ponieważ odżywianie mlekiem kokosowym zapewnia ogromną zdolność do wzmacniania układu odpornościowego organizmu i zapobiegania chorobom. Mleko kokosowe, wraz z jego krewnymi, olej kokosowy i woda kokosowa należą do najzdrowszych produktów na świecie.

Czym dokładnie jest mleko kokosowe i jak powstaje?

Mleko kokosowe w ogóle nie jest „mlekiem” jest to ciecz naturalnie występująca w dojrzałych kokosach, przechowywana w kokosowym „miąższu”. Kiedy świeży kokos pęka, mleczna biała substancja, która wycieka, jest naturalną wodą kokosową, ale kiedy miesza się miąższ kokosowy, powstaje „mleko” kokosowe.

Czym różnią się te dwie substancje?

W miarę dojrzewania kokosa, większa część wody zostaje zastąpiona miąższem kokosowym, więc dojrzałe kokosy są lepszymi producentami mleka kokosowego, podczas gdy młodsze kokosy (około pięć-siedem miesięcy) są najlepszymi producentami wody kokosowej. Woda kokosowa posiada wyższą zawartość cukru i niektórych elektrolitów, podczas gdy mleko kokosowe posiada wyższą zawartość zdrowych nasyconych kwasach tłuszczowych (z oleju kokosowego) i kalorii.

Wartość odżywcza mleka kokosowego

Oprócz dostarczania składników odżywczych i ich niesamowitego smaku, mleko kokosowe zawiera korzystny tłuszcz zwany kwasem laurynowym, średniołańcuchowym kwasem tłuszczowym, który jest łatwo przyswajany i wykorzystywany przez organizm do uzyskiwania energii.

Orzechy kokosowe są przede wszystkim tłuszczami nasyconymi, ale nie będą one podwyższać poziom cholesterolu i powodować uszkodzenia serca. Zamiast tego wiadomo, że robią coś wręcz przeciwnego, mleko kokosowe może pomóc obniżyć poziom cholesterolu, poprawić ciśnienie krwi i zapobiegać zawałom serca lub udarowi.

Ponieważ prawdziwe pełnotłuste mleko kokosowe ma wysoką zawartość kalorii, lepiej spożywać mniejszą porcję niż normalnego mleka lub wody kokosowej. Około 1 / 4-1 / 2 filiżanki na raz jest najlepsze, albo, jako część receptur (na przykład, jako „śmietana z bitą śmietaną kokosową”) lub w połączeniu z innymi smakami.

Pełnotłuste mleko kokosowe zawiera wszystkie naturalne kwasy tłuszczowe, podczas gdy „lekkie” mleczka kokosowe są poddawane naprężeniom, aby usunąć trochę tłuszczu, co tworzy cieńsze, niskokaloryczne mleko. Ponieważ mleko kokosowe jest całkowicie pozbawione laktozy, soi, orzechów lub ziaren, jest dobrym rozwiązaniem dla każdego, kto ma alergię na produkty mleczne i na bazie orzechów lub mleka, a także jest wegańskie i dobre dla ludzi jedzących produkty na bazie roślin.

Ćwierć szklanki mleka kokosowego zawiera:

  • 138 kalorii
  • 1,5 grama białka
  • 2 gramy cukru
  • 14 gramów tłuszczu
  • 55 miligrama manganu
  • 15 miligramów miedzi
  • 60 miligramów fosforu
  • 22 miligramy magnezu
  • 3,9 miligrama żelaza
  • 157 miligramów potasu.

Korzyści zdrowotne wynikające z mleka kokosowego

Poprawia zdrowie serca, obniżając ciśnienie krwi i poziom cholesterolu

Orzechy kokosowe są jednym z najlepszych źródeł kwasu laurynowego – 50 procent tłuszczu w orzechach kokosowych to kwas laurynowy, który wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Według wielu badań, kwas laurynowy jest ochronnym typem kwasu tłuszczowego połączonego z poprawionym poziomem cholesterolu i zdrowiem serca.

Ponieważ kokos zawiera minerały ważne dla krążenia i kontrolowania przepływu krwi, mleko kokosowe jest również użyteczne w obniżaniu ciśnienia krwi i utrzymywaniu naczyń krwionośnych elastycznych i wolnych od gromadzenia się płytki nazębnej. Na przykład magnez może pomóc w zwalczaniu stresu i napięcia mięśniowego podczas wspomagania krążenia i utrzymywania rozluźnionych mięśni, co jest ważne dla zapobiegania zawałom serca.

Buduje mięśnie i pomaga spalić tłuszcz

Badania wykazały, że średniołańcuchowe trójglicerydy (MCT) zawarte w mleku kokosowym zwiększają wydatek energetyczny i poprawiają wydolność fizyczną. Po ćwiczeniach mięśnie potrzebują również wielu składników odżywczych – w tym elektrolitów, takich jak magnez i potas, które znajdują się w mleku kokosowym w celu naprawy zepsutej tkanki i odrastania jeszcze silniejszego.

Ponieważ mleko kokosowe jest bogate w zdrowe tłuszcze, pomaga również w zapełnieniu i zapobiega przejedzeniu lub podjadaniu w ciągu dnia, co zakłóca wysiłek, aby poprawić skład ciała.

Zapewnia elektrolity i zapobiega zmęczeniu

Chociaż woda kokosowa jest wyższym źródłem elektrolitów, mleko kokosowe dostarcza także ważnych minerałów potrzebnych do utrzymania objętości krwi, regulowania zdrowia serca i zapobiegania odwodnieniu lub biegunce. Szczególnie w bardzo upalną pogodę, po wysiłku fizycznym lub po chorobie, elektrolity pomagają zapobiegać wyczerpaniu, udarom cieplnym, problemom z sercem, bólom mięśni lub skurczom oraz mają niską odporność.

Mleko kokosowe zawiera również rodzaje MCT, które są z łatwością wykorzystywane przez mózg w celu uzyskania energii, bez konieczności poddawania go obróbce w przewodzie pokarmowym z kwasami żółciowymi, jak niektóre inne tłuszcze. Kalorie mleka kokosowego dostarczają szybkiego i skutecznego źródła zdrowych kalorii dla mózgu, który w rzeczywistości składa się głównie z tłuszczu i polega na ciągłym strumieniu jego działania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *