Wszechstronne właściwości oleju kokosowego rafinowanego

Olej kokosowy jest niewątpliwie jednym z najczęściej polecanych tłuszczy w ostatnich latach. Powstaje on w wyniku tłoczenia, po podgrzaniu twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. Na półkach sklepowych najczęściej występuje w postaci rafinowanej. Nierafinowany również można znaleźć, jednak ze względu na niższą cenę i dłuższy termin przydatności, to rafinowany przoduje.

Olej kokosowy rafinowany – właściwości.

Olej kokosowy rafinowany pozbawiony jest zapachu charakteryzującego kokos, dlatego jest odpowiedni dla ludzi, którzy nie przepadają za tym smakiem i zapachem.. Posiada wysoką temperaturę dymienia, co powoduje, że nie przypala się podczas smażenia. W przeciwieństwie do innych olei roślinnych, zawiera mnóstwo witamin poprawiających ogólną kondycję organizmu. Są to na przykład: witaminy z grupy B, C i E, potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo, cynk, sód. Należy pamiętać, że olej kokosowy rafinowany zawiera kwas laurynowy, który jest odpowiedzialny przede wszystkim za utrzymywanie prawidłowej odporności organizmu. Ma również właściwości zapobiegające owrzodzeniom. Niestety, olej kokosowy rafinowany posiada około trzydzieści procent mnie wartości odżywczych, niż jego nierafinowany odpowiednik.

Olej kokosowy rafinowany – zastosowanie.

Rafinowany olej kokosowy nadaje się nie tylko jako tłuszcz do smażenia. Może być stosowany bezpośrednio na skórę twarzy jako zamiennik kremu nawilżającego. Pomocny jest również w leczeniu trądziku. W takim wypadku należy kilka razy dziennie nakładać go miejscowo na zmiany skórne. Znane jest również zastosowanie oleju kokosowego rafinowanego jako olejek do kąpieli. /wystarczy dodać do wody kilka kropli roztopionego tłuszczu. Aby poprawić kondycję włosów, olej kokosowy wcieramy w skórę głowy i włosy. Pozostawiamy na kilka godzin. Po tym czasie zmywamy używając naturalnego szamponu. Jeśli natomiast połączymy go z cukrem, powstanie peeling o zbawiennych właściwościach. Co ciekawe, olej kokosowy nadaje się do codziennego użycia jako środek do demakijażu. Nawet tusz wodoodporny nie stanowi dla niego żadnego problemu. Jeśli zbyt długo będziemy przebywać na słońcu, ten cudowny preparat pomoże nam w szybszym gojeniu się miejsc poparzonych przez działanie promieni słonecznych.

Ciekawostką jest fakt, że olej kokosowy rafinowany może pomóc w zgubieniu zbędnych kilogramów. Coraz częstszą praktyką jest codzienne dodawanie odrobiny tego cudownego tłuszczu do porannej kawy. Taki zabieg szybko stawia na nogi, a stosowanie go codziennie przez dłuższy okres czasu sprawia, że kilogramy zaczynają spadać, a my możemy znowu sięgnąć po ubrania o rozmiar mniejsze. Po za tym wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn znajdujących się w żywności dzisiejszej epoki.

Jeśli ktoś praktykuje codzienne ssanie oleju, również w takim przypadku może sięgnąć po kokosowy olej rafinowany. Skutki zdrowotne tej praktyki są szybciej zauważalne, niż przy stosowaniu innego tłuszczu roślinnego.

Olej kokosowy od dawna między innymi w Stanach Zjednoczonych  stosowany jest w leczeniu wrzodziejącego jelita grubego, oraz wspomagająco przy cukrzycy typu drugiego.

Olej kokosowy rafinowany w kuchni.

Rafinowany olej kokosowy nadaje się zarówno do pieczenia, smażenia, gotowania jak i duszenia. Wielką zaletą tego tłuszczu jest odporność na jęczenie, co powoduje, że można go długo przechowywać. Ze względu na brak posmaku kokosowego w wersji rafinowanej, nadaje się dosłownie do każdego rodzaju potraw – nie tylko do orientalnych.

Rafinowany olej kokosowy ma tak wszechstronne zastosowanie, że na pewno na stałe zagości w polskich gospodarstwach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *