Rukola to warzywo, które jest na pewno znane wszystkim miłośnikom kuchni śródziemnomorskiej. Można ją kupić praktycznie w każdym większym sklepie. Ma wielu wielbicieli, doceniających jej charakterystyczny smak. Warto wiedzieć, że oprócz smaku wyróżniają ją także właściwości prozdrowotne.
Właściwości rukoli – witaminy i minerały
Rukola jest bardzo dobrym źródłem mikroelementów, znajduje się w niej:
- witamina C – wzmacnia odporność, poprawia wygląd skóry,
- witamina A – chroni wzrok,
- witamina K – korzystnie wpływa na układ kostny,
- żelazo – zapobiega rozwojowi anemii,
- potas – wspomaga układ krwionośny, zapobiega bolesnym skurczom mięśni.
Te właściwości rukoli powodują, że jest ona bardzo cennym dodatkiem do zdrowej diety.
Rukola w czasie odchudzania
Rukola zawiera bardzo mało kalorii, dlatego można ją jeść w praktycznie nieograniczonych ilościach także na diecie odchudzającej. Dodatkowo jest to wyjątkowo dobre źródło błonnika, który zmniejsza uczucie głodu oraz poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Z tego powodu jedzenie rukoli jest dobrym pomysłem w czasie walki ze zbędnymi kilogramami.
Ochrona przed nowotworami
W rukoli znajdują się substancje nazywane glukozynolanami, które w organizmie zostają przekształcone w izotiocyjaniany. Ich funkcją jest przede wszystkim regulowanie działania układu immunologicznego. Przez wzmocnienie naturalnej odporności zmniejszają również ryzyko zachorowania na nowotwory. Inne związki o działaniu antynowotworowym, które znajdują się w tej roślinie, to zeaksantyna, luteina i beta-karoten. Są to silne przeciwutleniacze stosowane w profilaktyce wielu chorób. Właściwości rukoli sprawiają, że wzmacnia ona organizm, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, a także spowalnia procesy starzenia się, co jest związane z dużą zawartością antyoksydantów.
Właściwości bakteriobójcze
Liście rukoli zwierają duże ilości aminokwasów siarkowych. Wpływa to na charakterystyczny smak tego warzywa, a także powoduje, że ma ono właściwości bakteriobójcze. Dzięki temu rukola w naturalny sposób wspomaga walkę organizmu z drobnoustrojami chorobotwórczymi i zmniejsza ryzyko infekcji.
Rukola jest bardzo uniwersalnym warzywem, które może być wykorzystane jako składnik wielu dań serwowanych na zimno i na ciepło. Nadaje się jako dodatek do makaronów, sosów, kanapek, zup, serów, a także sałatek, dlatego nie ma problemu z wkomponowaniem jej w dietę. Warto to zrobić przede wszystkim ze względu na silne właściwości prozdrowotne, które posiada to raczej niepozorne warzywo.