Właściwości rukoli

Rukola to warzywo,  które jest na pewno znane wszystkim miłośnikom kuchni śródziemnomorskiej. Można ją kupić praktycznie w każdym większym sklepie. Ma wielu wielbicieli, doceniających jej charakterystyczny smak. Warto wiedzieć, że oprócz smaku wyróżniają ją także właściwości prozdrowotne.

Właściwości rukoli – witaminy i minerały

Rukola jest bardzo dobrym źródłem mikroelementów, znajduje się w niej:

  • witamina C – wzmacnia odporność, poprawia wygląd skóry,
  • witamina A – chroni wzrok,
  • witamina K – korzystnie wpływa na układ kostny,
  • żelazo – zapobiega rozwojowi anemii,
  • potas – wspomaga układ krwionośny, zapobiega bolesnym skurczom mięśni.

Te właściwości rukoli powodują, że jest ona bardzo cennym dodatkiem do zdrowej diety.

Rukola w czasie odchudzania

Rukola zawiera bardzo mało kalorii, dlatego można ją jeść w praktycznie nieograniczonych ilościach także na diecie odchudzającej. Dodatkowo jest to wyjątkowo dobre źródło błonnika, który zmniejsza uczucie głodu oraz poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Z tego powodu jedzenie rukoli jest dobrym pomysłem w czasie walki ze zbędnymi kilogramami.

Ochrona przed nowotworami

W rukoli znajdują się substancje nazywane glukozynolanami, które w organizmie zostają przekształcone w izotiocyjaniany. Ich funkcją jest przede wszystkim regulowanie działania układu immunologicznego. Przez wzmocnienie naturalnej odporności zmniejszają również ryzyko zachorowania na nowotwory. Inne związki o działaniu antynowotworowym, które znajdują się w tej roślinie, to zeaksantyna, luteina i beta-karoten. Są to silne przeciwutleniacze stosowane w profilaktyce wielu chorób. Właściwości rukoli sprawiają, że wzmacnia ona organizm, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, a także spowalnia procesy starzenia się, co jest związane z dużą zawartością antyoksydantów.

Właściwości bakteriobójcze

Liście rukoli zwierają duże ilości aminokwasów siarkowych. Wpływa to na charakterystyczny smak tego warzywa, a także powoduje, że ma ono właściwości bakteriobójcze. Dzięki temu rukola w naturalny sposób wspomaga walkę organizmu z drobnoustrojami chorobotwórczymi i zmniejsza ryzyko infekcji.

Rukola jest bardzo uniwersalnym warzywem, które może być wykorzystane jako składnik wielu dań serwowanych na zimno i na ciepło. Nadaje się jako dodatek do makaronów, sosów, kanapek, zup, serów, a także sałatek, dlatego nie ma problemu z wkomponowaniem jej w dietę. Warto to zrobić przede wszystkim ze względu na silne właściwości prozdrowotne, które posiada to raczej niepozorne warzywo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *