Szpinak – dlaczego warto go jeść?

Szpinak to popularne warzywo. Wiele osób nie przepada za jego charakterystycznym smakiem, jednak warto pamiętać, że jest to bardzo bogate źródło cennych witamin i minerałów. Bez wątpienia warto włączyć szpinak do swojego jadłospisu, ponieważ ma on wyjątkowo korzystny wpływ na zdrowie.

Wysoka wartość odżywcza

Szpinak zawiera bardzo duże ilości żelaza. Z tego powodu jego spożywanie zalecane jest osobom, które mogą cierpieć z powodu anemii. Poza tym w tym warzywie znajdziemy także wiele innych mikroelementów:

  • witaminę C,
  • witaminę K,
  • wapń,
  • mangan,
  • jod,
  • witaminy z grupy B

Tak duża zawartość składników odżywczych sprawia, że systematyczne jedzenie szpinaku będzie miało wyjątkowo korzystny wpływ na organizm oraz pomoże w zapobieganiu niedoborom witamin i minerałów.

Doskonałe źródło antyoksydantów

Szpinak zawiera bardzo duże ilości antyoksydantów, czyli substancji, które zwalczają wolne rodniki w naszym organizmie. Mają działanie przeciwnowotworowe, a także spowalniają procesy starzenia się. Badania naukowe potwierdziły, że szpinak może zapobiegać rozwojowi wielu poważnych chorób, w tym chorobie Parkinsona. Silne działanie antyoksydacyjne sprawia, że jest polecany palaczom.

Niska kaloryczność

Szpinak zawiera bardzo małe ilości kalorii, dlatego można go jeść praktycznie w dowolnych ilościach. Jest to oczywiście dobra wiadomość dla wszystkich osób, które się odchudzają. Dodatkowo zielone liście są doskonałym źródłem błonnika, więc pomagają w regulowaniu pracy układu pokarmowego. Jedzenie tego warzywa zaleca się także osobom, które cierpią z powodu przewlekłych zaparć.

Jak przyrządzać szpinak?

Źle przygotowany szpinak nie będzie smaczny. Warto wiedzieć w jaki sposób gotować to warzywo, żeby jego jedzenie było przyjemnością. Bez problemu znajdziemy wiele przepisów, które pomogą nam w przygotowaniu doskonałych potraw z zastosowaniem tej zdrowej rośliny. Doskonałym pomysłem na obiad jest na przykład szpinak z makaronem. Do takiej potrawy dodajemy czosnek, a także żółty ser, boczek lub grzyby. Świeże liście można także z powodzeniem dodawać do sałatek.

Szpinak możemy kupić praktycznie w każdym sklepie. Szybki sposób na gotowanie smacznych dań to wykorzystanie mrożonego szpinaku, który da się przygotować dosłownie w kilka minut. Wystarczy go odpowiednio przyprawić, żeby uzyskać doskonały dodatek do wielu potraw. Świeży szpinak można wykorzystać do sałatek, a także kanapek. Zarówno gotowany, jak i świeży będzie na pewno bardzo korzystny dla zdrowia i pomoże w zapobieganiu wielu chorobom.

Dodaj komentarz