Grzybica układu pokarmowego – charakterystyka choroby i jej leczenie

Grzybica układu pokarmowego to rodzaj choroby, który jest infekcją grzybiczą i dotyka różnych części układu pokarmowego. Organizm ludzki jest atakowany przez grzyby z gatunku Candida albicans, które zaczynają się rozmnażać w przełyku, żołądku lub jelitach.

Wielokrotnie grzybica układu pokarmowego dotyczy osób, które mają osłabiony układ odpornościowy. Z grzybicą układu odpornościowego mają do czynienia osoby po przeszłych długoterminowych chorobach leczonych antybiotykami, a także pacjenci cierpiący na AIDS.

W zależność od miejsca zakażenia grzybicą układu pokarmowego, mamy do czynienia z różnymi objawami, które nie zawsze są łatwe do rozpoznania.

Grzybica układu pokarmowego – objawy zakażenia przełyku

Zakażenie przełyku bardzo często dotyka osób mających obniżoną odporność, wówczas grzyby rozmnażają się i zaczynają bytować w przełyku pacjenta. Zazwyczaj choroba pojawia się u osób mających powikłania po przeszłej chorobie wrzodowej. Przełyk zaczyna być atakowany przez grzyby, które szybko się rozmnażają i zaczynają wzrastać w ścianę naczyń krwionośnych przełyku. W efekcie dochodzi do mocnego uszkodzenia błony śluzowej przełyku i może zacząć pojawiać się krwawienie z przewodu pokarmowego. Dodatkowo grzybica układu pokarmowego atakująca przełyk pozwala zaobserwować objawy takie jak:

 

  • mocny ból przy połykaniu;
  • ból w okolicach mostka
  • ból kręgosłupa
  • ból okolicy łopatek
  • ból całych pleców
  • objawy grzybicy ogólnoustrojowej

 

Grzybica układu pokarmowego – objawy zakażenia żołądka

Grzybica układu pokarmowego również może dotyczyć żołądka, zazwyczaj dochodzi do niej w wyniku przyjmowania dużej ilości leków polecanych w leczeniu choroby wrzodowej, cukrzycy, marskości wątroby, a także chorób nowotworowych. Narażeni są również na grzybicę układu pokarmowego żołądka osoby przyjmujące w dużych dawkach sterydy.

Choroba na początku rozwija się powoli i dotyka osób o obniżonej odporności, wówczas kwasy żołądkowe nie stanowią przeszkody dla rozwoju chorobotwórczych grzybów. Grzyby mają doskonałe środowisko w błonie śluzowej żołądka i mogą się szybko namnażać. Dla rozwoju grzybicy układu pokarmowego żołądka sprzyjają objawy nadżerki powstające w wyniku uszkodzenia błony śluzowej żołądka przez grzyby.

Grzybica układu pokarmowego – objawy zakażenia jelit

Pacjenci mający obniżoną równowagę flory bakteryjnej w jelitach oraz słabą odporność mogą zostać zaatakowani przez grzyby w okolicach jelit. Grzybica układu pokarmowego jelit daje o sobie znaki poprzez następujące objawy:

 

  • nudności i torsje
  • zaparcia i biegunki
  • zaburzenia trawienia i problemy z układem pokarmowym
  • nieprzyjemny zapach z ust
  • burczenie i przelewanie się płynów w brzuchu
  • bóle brzucha
  • gazy oraz wzdęcia
  • zapalenie wyrostka robaczkowego
  • rozdrażnienie i słaba koncentracja
  • większy apetyt na słodycze i węglowodany skrobiowe
  • nagły wzrost lub spadek wagi

 

Choroba określana, jako grzybica układu pokarmowego jelita najczęściej dotyka osób, które cierpią na zespół jelita drażliwego, mają nietolerancję i alergie pokarmowe lub żylaki odbytu.

Sposoby leczenia grzybicy układu pokarmowego

Podczas leczenia grzybicy układy pokarmowego, najważniejszą rolę odgrywa właściwa dieta. Pacjent musi wystrzegać się cukrów oraz przestrzegać zasad diety niskowęglowodanowej. Codziennie spożywanie dużej ilości cukrów sprzyja rozwojowi grzybów. Natychmiastowe zaprzestanie spożywania produktów zawierających cukry proste (słodycze, słodkie napoje) powoduje zahamowanie rozmnażania grzybów i minimalizuje ryzyko zachorowania na grzybicę układu pokarmowego. Więcej informacji na temat leczenia i proponowanych badań na grzybicę układu pokarmowego można znaleźć tutaj instytut-mikroekologii.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *