Czym jest salmonella i jak możemy się nią zatruć?

Salmonella to jedna z najbardziej znanych na świecie bakterii, o której istnieniu dowiedzieliśmy się już w najmłodszych latach dzieciństwa. Często przestrzegali nas przed nią rodzice oraz nauczyciele, którzy odradzali nam spożywanie surowych jajek lub niedopieczonego ciasta.

Jednak, czy wiemy czy tak naprawdę jest salmonella, jak możemy się nią zarazić i jakie objawy zatrucia może wywołać?

W poniższym artykule przedstawione zostaną najważniejsze informacje na temat niniejszej bakterii oraz konsekwencje związane z zatruciem pokarmowym nią wywołanym.

Czym jest salmonella?

Salmonella to bakteria z grupy gram-ujemnych bakterii Salmonella enetrica znanych również jako pałeczki paraduru. Niniejsza cząsteczka po raz pierwszy została odkryta w 1885 roku przez amerykańskiego lekarza weterynarii D.E. Salmona.

Salmonellę najczęściej możemy spotkać w surowym mięsie kurczaka, w jajkach, w rozmrożonych lodach i niedopieczonych ciastach. Niniejsza bakteria odpowiedzialna jest za wywołanie zatrucia pokarmowego, a nawet duru brzusznego, który może stanowić poważne zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka.

Jak rozpoznać zatrucie salmonellą?

Pierwsze objawy związane z niniejszym zatruciem mogą wystąpić już po 8 godzinach o zjedzenia zakażonych pokarmów. Najczęściej jednak pełne objawy choroby pojawiają się dopiero po około 18- 24 godzinach od spożycia niefortunnego posiłku.

Wśród najczęstszych objawów związanych z występowaniem niniejszej choroby możemy wyróżnić:

  • silny ból brzucha oraz nudności i wymioty;
  • ogólne osłabienie organizmu i nadmierne zmęczenie – czytaj więcej;
  • rozwolnienie oraz biegunkę;
  • silny ból i zawroty głowy;
  • podwyższoną temperaturę ciała.

Pokarmy takie jak kogel-mogel, domowe lody, tatar z surowym jajkiem, lub ciasto z zakalcem, mogą stanowić zwiększenie ryzyka zakażenia niniejszą bakterią.

Jak leczyć niniejszą chorobę?

Leczenie zatrucia pokarmowego wywołanego bakterią salmonelli polega zazwyczaj na odpowiednim nawadnianiu organizmu oraz stosowaniu lekkostrawnej diety. Szczególną uwagą i opieka powinny objęte zostać dzieci, u których w krótkim czasie może dojść do poważnego odwodnienia organizmu. W niniejszym przypadku należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu lub na szpitalny oddział ratunkowy w celu podania dziecku nawadniającej kroplówki.

Leczenie salmonelli znacząco różni się w przypadku osób charakteryzujących się znacznym osłabieniem odporności organizmu. W takiej sytuacji wymagane jest podjęcie leczenia szpitalnego włączające antybiotyki oraz kroplówki skutecznie nawadniające organizm.

Profilaktyka

W celach profilaktycznych mających na celu uniknięcie zatrucia organizmu wywołanego bakteriami salmonelli należy przestrzegać poniższych zasad.

Po pierwsze: mięso i produkty pochodzenia mlecznego przechowuj w szczelnej lodówce;

Po drugie: nie spożywaj produktów, które zostały rozmrożone, a następnie ponownie zamrożone;

Po trzecie: unikaj potraw zawierających surowe mięso;

Po czwarte: unikaj spożywania niedogotowanego ciasta;

Po piąte: przed każdym posiłkiem i po wyjściu z toalety dokładnie umyj ręce.

Dodaj komentarz