Czym są bakłażany?

Bakłażan znany jest, jako warzywo mające wyjątkowy zakres korzyści zdrowotnych, w tym zdolność do budowania silnych kości i zapobiegania osteoporozie, zmniejszania objawów anemii i zwiększania funkcji poznawczych. Poprawia zdrowie układu krążenia i chroni układ trawienny. Korzyści z bakłażana obejmują również utratę wagi, zarządzanie cukrzycą, zmniejszenie stresu, ochronę niemowląt przed wadami wrodzonymi, a nawet zapobieganie nowotworom.

Czym są bakłażany?

Bakłażany to owoce rodzime na subkontynencie indyjskim, ale obecnie znajdują się na całym świecie w różnych kuchniach. Te purpurowe lub czarne błyszczące owoce mogą rosnąć więcej niż metr długości w dzikich odmianach, chociaż są one znacznie mniejsze w normalnym rolnictwie. Dotarły na Bliski Wschód i do regionów śródziemnomorskich około 800 lat temu i do XVI wieku odnosili się do nich w Anglii.

Istnieje wiele odmian używanych na całym świecie i są one zawarte w kuchni na wiele różnych sposobów. Chociaż są one owocami, bakłażany są powszechnie nazywane „królem warzyw”, przynajmniej w Indiach, ponieważ są one jednym z najbardziej wszechstronnych i funkcjonalnych pokarmów w gamie kulturowej. Mają konsystencję pomidora, pod względem tekstury i gęstości, i są doskonałym dodatkiem do zup, gulaszy i sosów. Najlepszą częścią tych produktów jest to, że są nie tylko aromatycznym i pysznym dodatkiem do wielu posiłków, ale także ogromnie zdrowe i może pomóc ci żyć zdrowiej.

Bakłażan – fakty żywieniowe

Wspaniałe korzyści zdrowotne wynikające z bakłażana pochodzą przede wszystkim z ich zawartości witamin, składników mineralnych i składników odżywczych.

Bakłażany są bogatym źródłem:

  • Witaminy C,
  • Witaminy K,
  • Witaminy B6,
  • Tiaminy,
  • Niacyny (zobacz opis),
  • Magnezu,
  • Fosforu, miedzi,
  • Błonnika pokarmowego,
  • Kwasu foliowego,
  • Potasu,
  • Manganu.

Nie zawierają również prawie żadnego cholesterolu ani tłuszczów nasyconych.

Korzyści zdrowotne związane z bakłażanem obejmują:

Pomoc w trawieniu

Bakłażany, podobnie jak wiele innych warzyw, są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, niezbędnym elementem każdej zrównoważonej diety. Włókno jest niezbędne dla zdrowia przewodu pokarmowego, jak również dla regularnego ruchu jelit. Wypełnia on ruchy jelit, dzięki czemu łatwiej przechodzą przez przewód pokarmowy, a także stymuluje ruch perystaltyczny, skurcz mięśni gładkich, które pomagają wydostać się z organizmu. Wreszcie, błonnik stymuluje wydzielanie soków żołądkowych, które ułatwiają wchłanianie składników odżywczych i przetwarzanie żywności.

Włókno wiąże się również ze zmniejszeniem chorób serca, ponieważ eliminuje część złego cholesterolu LDL, który może zatykać tętnice i żyły, powodując miażdżycę tętnic, zawał serca i udary.

Walka z nadwagą

Ponieważ bakłażany zawierają minimalną ilość tłuszczu lub cholesterolu, są one bardzo zdrową żywnością dla osób, które próbują schudnąć lub walczyć z otyłością. Włókno jest również bardzo wypełnione, co hamuje uwalnianie greliny, hormonu, który mówi, że znowu człowiek jest głodny. Wypełniając jelita i zmniejszając apetyt, szanse na przejadanie się są znacznie zmniejszone, więc próby odchudzania są bardziej skuteczne.

Zapobiega rakowi

Wraz z dobroczynnym działaniem błonnika, bakłażany są również doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, jednej z najlepszych linii obrony organizmu przeciwko różnorodnym chorobom. Bakłażany zawierają witaminę C, która jest kluczową częścią układu odpornościowego, ponieważ stymuluje produkcję i aktywność białych krwinek. Ponadto, bakłażany zawierają mangan, który jest naturalnym przeciwutleniaczem i niezbędnym minerałem.

Dodaj komentarz