Co to jest witamina K2?

Witamina K2 jest niezbędną witaminą, o której wiele osób nigdy nie słyszało, dopóki nie urodziło się im pierwsze dziecko, a pielęgniarka podała mu zastrzyk z witaminą K. Niestety ten istotny składnik odżywczy jest często pomijany a ważny jest we wszystkich fazach życia, nie tylko u noworodków lub kobiet w ciąży. Inne witaminy i minerały, takie jak witamina D, magnez i wapń przyciągają uwagę, ale K2 jest często ignorowana z poważnymi konsekwencjami.

Co to jest witamina K2?

Witamina K jest rozpuszczalną w tłuszczu witaminą, ważną dla krzepnięcia krwi, która przyczynia się do zdrowej pracy serca, kości i układu immunologicznego.

Istnieje kilka różnych form, głównie K1 i K2, chociaż działają inaczej w ciele:

  •  Witamina K1– (lub fiklochinon) jest naturalną formą występującą w zieleni i pokrzywie, ważna jest dla wątroby i do prawidłowego krzepnięcia krwi.
  •  Witamina K2– (lub matechinon) jest bardziej przyswajalną formą witaminy K znajdującej się w niektórych fermentowanych produktach spożywczych i suplementach jest używana przez tkanki miękkie i jest pomocna w przypadku kości, tkanki serca i innych.
  • Witamina K3- (lub menadion) jest syntetyczną formą witaminy K. Zwykle jest to produkt, który wstrzykuje się niemowlętom po urodzeniu, a niektóre badania wykazały potencjalną toksyczność.

Która z form witaminy K jest najlepsza?

Witamina K1 znajduje się w zielonych liściach, choć tylko niewielka ilość jest wchłaniana i używana przez organizm. W rzeczywistości eksperci sugerują, że tylko 10% witaminy K1 z zieleni jest używane przez organizm.

Witamina K2 znajduje się serach fermentowanych (długo-dojrzewających ), także w gęsiej wątróbce, żółtku, maśle, i mięsie zwierząt karmionych trawą. To, dlatego, że K2 jest produktem fermentacji i jest wytwarzana przez niektóre bakterie. Ogólnie rzecz biorąc, produkty te zawierają proporcjonalnie niższą ilość K2 (w porównaniu do K1 w zielonych), chociaż dużo więcej jest wchłaniana.

Co ciekawe, badania wykazały duże korzyści zdrowotne i sercowo-naczyniowe z K2, ale praktycznie żadne działanie z K1. K1 jest niezbędny do właściwego krzepnięcia krwi i jest używany przez wątrobę, podczas gdy K2 jest korzystna dla kości i kontroluje prawidłowe wykorzystanie wapnia. W rzeczywistości warto pomyśleć o nich, jako o dwóch odrębnych składnikach odżywczych o różnych celach.

Istnieje również błędne przekonanie, że ciało może przekształcić K1 w K2. Badania wykazały, że chociaż niektóre inne zwierzęta mogą skutecznie przekształcić K1-K2, ludzie potrzebują żywności lub dodatkowych źródeł K2 dla dobrego zdrowia.

Niegdyś błędnie sądzono, że bakterie jelit są głównym czynnikiem wpływającym na stan witaminy K. Jednakże większość dowodów jest w sprzeczności z tym poglądem. Większość witaminy K2 wytwarzanej w jelicie jest osadzona w błonie bakteryjnej i nie jest dostępna do wchłaniania. Tak, więc produkcja K2 w jelitach prawdopodobnie przyczynia się jedynie do niewielkiego udziału w statusie witaminy K. Szacuje się, że ponad połowa dorosłej populacji ma niedobór witaminy K.

Dlaczego więc witamina K jest tak ważna?

  1. Dla zdrowych kości

    Badania wykazały, że witamina K2 jest jednym z najważniejszych składników odżywczych w długoterminowym zdrowiu kości i że jest to jeszcze ważniejsze niż wapń.

    2. Dla zdrowia serca

    Zwapnienie tętnic może wystąpić, gdy osoba zużyje zbyt dużo wapnia bez niezbędnych składników kofaktorów w odpowiednich proporcjach: magnez, witamina K2 i witamina D3.

    3. Dla zdrowia jamy ustnej

    Zdrowie jamy ustnej ma kluczowe znaczenie dla ogólnego zdrowia, a witamina K2 jest ważna dla zdrowia jamy ustnej. W rzeczywistości witamina K2 była jedną z witamin, która jest istotna dla remineralizacji zęba i zapobiegania ubytkom.

    4. Zmniejszenie żylaków

    To wkrótce zacznie się rozwijać, ale to samo działanie, które czyni witaminę K korzystną dla zdrowia kości, może również pomóc osobom z żylakami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *